Ga naar de inhoud

Doelgericht gebruik van Moderne Media

In discussies over Moderne Media belanden we snel in: wat mag wel, wat mag niet. De één kiest dit, de ander dat. Maar wat is nu het beste? In dit artikel wil ik proberen een stap dieper te graven: laten we nadenken over de vraag welke plek Moderne Media in jouw leven heeft. En vooral: hoe ga je als christen doelgericht om met Moderne Media?

Kind van God en moderne media
Als christen mag je kind van God zijn. Je hebt een plek van God ontvangen in deze wereld. En je krijgt tijd, gelegenheid en gezondheid om op deze aarde de Heere te dienen. Dat is eigenlijk het belangrijkste van je identiteit: je bent kind van God. Want dat bepaalt je keuzes, je gedrag, je houding, je kennen, je denken. Heel je doen en laten wordt door je hoge afkomst bepaald.

In je omgang met moderne media geldt dit dus ook. Je gebruikt moderne media als kind van God. De tijd en de middelen ontvang je van God. En Hij wil dat je het ook gebruikt in dienst aan Hem. Je smartphone, tablet of computer moeten dus niet in de weg staan in jouw dienst aan God. Anders gezegd: de moderne middelen staan jou ter beschikking. En je gebruikt ze als kind van God. Dat geldt eigenlijk voor alles in je leven. En dus ook voor moderne media. Je gebruikt het bijvoorbeeld op die manier, dat je geen tijd verspilt. En dat je geen verkeerde dingen zegt, ziet of doet. Eén kernwoord komt hier naar voren: we moeten moderne media doelgericht gebruiken.

Doelgericht
Moderne media staan je ter beschikking. Je mag het gebruiken als kind van God. Ik denk dat dat een belangrijke les voor ons is. Doelgericht gebruik maken van moderne media. Functioneel. Zodat je er winst mee doet. Zodat jij zelf van de middelen gebruikt maakt en er de baas over bent. En niet andersom, dat de moderne media de baas is over jouw tijd, of over jouw gedrag.

Dit klinkt als een open deur. Toch is het lastig om zo doelgericht en functioneel gebruik te maken van moderne media. Want moderne media zijn gemaakt om aandacht te krijgen en vast te houden. Google doet er alles aan om jouw als gebruiker ‘vast te houden’. Ze willen graag dat jij veel tijd aan hen besteed. Want dat levert hun meer geld op. Dus ze nodigen je uit om verder te kijken en te klikken. Een ander voorbeeld: Wikipedia. Een handige encyclopedie-site, waar je veel informatie kan vinden over eigenlijk alles. In een artikel over een bepaald onderwerp staan weer andere woorden of begrippen blauw gemarkeerd. Je kan op die woorden of begrippen klikken. En dan verschijnt er daarover weer een nieuw artikel met nieuwe doorklik-mogelijkheden. Het nodigt uit om meer te lezen, verder te gaan. Allemaal ‘interessant’. Maar je bent zomaar een uur verder. Facebook werkt hetzelfde, maar is waarschijnlijk veel verslavender. Je kan verder klikken, totdat je een ons weegt.

Zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Denk aan Netflix en Youtube, maar ook nieuwsites. En vele sites van winkelketens. Dan heb ik het niet eens over advertenties met reclameartikelen die telkens verschijnen en om aandacht schreeuwen. Of over verkeerde sites, die per ongeluk of bewust op je scherm kunnen verschijnen…

Investeren van tijd
Om doelgericht en functioneel om te gaan met moderne media, moet je goed weten waar je prioriteit ligt. Wat vind jij belangrijk? Wat is je doel als je je apps langsgaat? Als je surft op het internet? Als je online games speelt? Het klinkt misschien als een vreemde vraag, wat is nu het doel van een spel spelen op je pc? Maar ik wil je vragen er toch eens over na te denken. Terwijl je dit artikel leest, maar ook als je achter je pc zit. Of als je er weer achter weg gaat. Want stel eens, dat jij zes dagen per week twee uren per dag achter je computer zit. Dan is dat in totaal een enorme hoeveelheid tijd. Totaal zestien uren per week. Dat zijn twee volledige werkdagen, van een 40-urige werkweek. Als jij ervoor kiest om die twee werkdagen te investeren achter het internet, dan moet je daar toch een goede reden voor hebben. Dan is het internet blijkbaar heel erg belangrijk voor je. Hoeveel tijd besteedt jij achter je pc, smartphone of tablet? Hoe belangrijk zijn die middelen voor jou?

Tijd en prioriteit
Om je dagelijkse tijd goed en verantwoord te besteden, is het belangrijk om te kijken wat jij echt belangrijk vindt. Wat heeft prioriteit in jouw leven? Wat staat bij jou op de eerste plek? Goede cijfers op school? Gezelligheid met vrienden? Ontspanning? Iedereen zal een andere prioriteitenlijst hebben. Toch zullen we als kinderen van God wel de goede dingen bovenaan onze lijst moeten zetten.

Met welk doel heeft de Heere jou geschapen? Met welk doel krijg jij tijd en gezondheid van God? De Heere wil dat je Hem dient, als kind van Hem. Dat doe je, door zondags tijd én aandacht te hebben voor de erediensten. Daarin laat je zien dat je kind van God bent. En dat zal je doordeweeks ook doen. Door trouw te zijn in je verantwoordelijkheid als scholier. Of in de taken die je hebt op je werk, of in je bijbaan. En hoe leef jij als gezinslid? Neem jij tijd om gezellig bij je ouders en je broers en zussen te zijn? Sta je open voor een goed gesprek? Of heb je tijd voor een leuk bord(!)spel? Zodat je aandacht voor je broers en zussen hebt? Onze aandacht wordt door zoveel dingen opgeëist. Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen voor de dingen die echt waarde hebben. Echt en inhoudelijk contact met je familie, je vrienden, je broeders en zusters in de kerk.

Ik weet niet hoe jij omgaat met je tijd en moderne media. Ik weet wel dat het niet automatisch gaat om deze belangrijke keuzes te maken. Hopelijk ga je bewust om met moderne media. Zodat jij, als kind van God, de baas bent over jouw tijd.

Dit artikel is een gereviseerde versie van een eerder geplaatst in de Bazuin.

Gepubliceerd inArtikel

Reacties zijn gesloten.